Werken met woorden via de computer

Categorieën: 1995, 1 januari – 1999, 31 december | Archief
Trefwoorden: taal

Jaap Schot, 8 december 1998

Ik dwaal telkens af van dit onderwerp. Ik weet niet goed wat ik er mee aan moet.
Oké, ik kan een concordantie maken, dat is een kwestie van tijd.

Als ik een Eigen-BegrippenBoek [EBB] aanmaak*, dan heb ik soms bij een begrip/ trefwoord nog wel een opstelletje. Maar het nieuwe is er af.
Een monoloog is me wel even welkom geweest en het is goed je niet te snel door te publiceren vast te zetten op eenmaal geschreven teksten. Maar, als er in geen twintig jaar antwoord komt of iets anders op niveau, dan verbaast het mij niet meer dat de batterijen op raken. Dat ik er geen lust meer aan beleef.

De taal is niemands privaatbezit

Een woord is een woord doordat twee of meer mensen het gebruiken. Niet zozeer als naam voor een begrip als wel: om er volzinnen mee aan te maken.
Als niet de overgrote meerderheid van de door mij gebruikte woorden, gewone woorden zouden zijn, was mijn tekst onverstaanbaar. Hoogstens nog net op het randje Nederlands.
Die andere gebruikers – ja, die andere zo-gebruikers van ‘mijn’ woorden – maken die woorden pas tot woorden. En mijn teksten pas tot teksten in onderscheid van klankblokken, van muziek.
Ik ken reeds de begrippen en woorden die ik gebruik. Het aanmaken van een EBB dient er alleen maar voor ze me bewuster te maken dan ze bij gebruik zijn: bewuster en/want minder vluchtig.
Zo bekeken is die aanmaak er niet voor de anderen en als tentoonstelling, maar om mijzelf nog verder bewust te worden.

Leesbaarheid van mijn teksten

Ik wil wel weten waardoor mijn teksten zo moeilijk leesbaar zijn. Ik heb de indruk dat ze dat zijn. Af en toe maak ik wel nieuwe woorden aan, maar ik heb niet de indruk dat daar nu de onduidelijkheid in gelegen is.
Ik gebruik ook woorden als waars en nodigs, maar die zijn toegestaan in het Nederlands en dat is toch wat moois. Dat leest misschien niet makkelijk weg, maar de moeilijkheden, die ik zelf bij later doorlezen af en toe ook heb, hebben toch een andere oorzaak.

____________________
*) Vanaf hier gaat deze “dagboek”-tekst over in “Over het motief voor het ebb”, datum invoer in ebb: vrijdag 9 april 1999 (in inleidingen!) [J.S.]

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën in Jaap’s teksten

Share This